Ta stronie wykorzystuje pliki cookies dla lepszego działania serwisu. Możesz zablokować pliki cookie w ustawieniach przeglądarki. Czytaj więcej » Akceptuje
Nie masz jeszcze u nas konta? Zarejestruj się!

03 Kwiecień 2018

Alginian (Alginate) - Działanie w kosmetyce [SKŁADNIK AKTYWNY]

alginian-w-kosmetyce-polisacharydy-tiande.png

Alginian

Jest to mieszanka estrów kwasu alginowego, który jest otrzymywany z morskich wodorostów.

Alginian w kosmetyce - działanie, właściwości

  • Zwiększa równowagę wody w komórkach, wygładzając przy tym powierzchnię skóry. Sam kwas alginowy pochłania wodę w ilości 300 razy przekraczającej jego własne zasoby.
  • Poprawia kondycje naczynek, wykazując przy tym silne właściwości antyoksydacyjne.
  • Działa podobnie do kwasu hialuronowego, zamienia płyny w żel, który powoduje nadanie skórze elastyczności.
  • Łagodzi podrażnienia i zaczerwienia.

Kosmetyki z alginianem

Mogą przywrócić skórze wypoczęty i świeży wygląd już w 20 min. Pomagają również łagodzić obrzęki, opuchnięcia skórne, jednocześnie pozytywnie wpływając na naczynia krwionośne. Dodatkowym atutem jest to, że jest to naturalny Polisacharyd pozyskiwany z Alg.

Czym jest Polisacharyd? - działanie, właściwości

Polisacharyd jest to cukier złożony tzw. wielocukier (zawarta jest w nim sacharoza, skrobia, celuloza). Są szeroko wykorzystywane w kosmetyce, ponieważ ich właściwości powodują nawilżenie, odżywienie skóry i pomagają odmłodzić tkanki - dlatego stanowią bardzo pożądany składnik kosmetyczny.

Sacharoza i jej właściwości

Większość z Nas używa jej w domu do słodzenia herbaty. Pozyskiwana jest najczęściej z trzciny cukrowej i buraków cukrowych. Wykazuje jednak bardzo zbawienny wpływ na naszą skórę. Powoduje m.in. wygładzenie twarzy, zmiękcza i nawilża skórę a stearynian sacharozy jest wykorzystywany jako konserwant. Bywa składnikiem wielu peelingów, kryształki tego cukru doskonale ścierają martwy naskórek.

Skrobia, celuloza i ich zastosowanie w kosmetyce

Roślinne pochodzenie tych składników sprawia, że są bardzo chętnie i powszechnie stosowane w kosmetyce. Skrobia tak naprawdę odpowiada za nadanie konsystencji różnym produktom. Celuloza natomiast może pozytywnie zaskoczyć, ponieważ jest to naturalny antyoksydant - wnika dużo głębiej niż inne substancje o takich właściwościach. Dlatego powoduje dużo wyższe efekty odnawiania skóry.

Składnik silnie odmładzający. Doskonale wygładza nierówności skórne tzw. zmarszczki. Dodatkowo poprawia owal twarzy, ponieważ działa napinająco na skórę. Produkty z celulozą polecamy przy skórach zniszczonych i dojrzałych. Wszystkim znany składnik jakim jest kwas hialuronowy to polisacharyd... Zaskoczeni? Tak! Kwas hialuronowy to niezwykle cenna substancja, która jest zaliczana do szerokiej grupy wielocukrów.

Podsumowując ...

Wszelkie wielocukry tzw. Polisacharydy, to niezwykle skuteczne i naturalne środki, które nawilżają i ujędrniają skórę. Pozwolą zachować naszej skórze młody, zdrowy i świeży wygląd. 




Bartosz G.

Cześć! Nazywam się Bartek. Zajmuję się budowaniem wizerunku portalu tiandepolska.pl w internecie! Wraz z zespołem tworzymy narzędzia zarobkowe, dla osób chcących współpracować z marką tianDe. Więcej o mnie przeczytasz tutaj - https://tiandepolska.pl/blog/wpis/bartosz-goleniewicz-zespol-tiandepolska-pl

ZOBACZ POLECANE

PRODUKTY Z ALGINIANEM

Pielęgnacja twarzy Fito-maska do twarzy „Odnawiający Alginian“

Fito-maska do twarzy „Odnawiający Alginian“

21,70 zł
14703